Vergeten media-uitingen

De wereld verandert razendsnel, vooral op het gebied van technologie. Nieuwe smartphones volgen elkaar in razendsnel tempo op. Constant zijn bedrijven bezig nieuwe concepten te bedenken om informatie zo snel en origineel mogelijk aan de consument te brengen. Eigenlijk zijn we ook niet anders meer gewend, alles verandert zó snel dat we onze levensstijl erop aan hebben gepast. Van 9 tot 5 werken is een utopie geworden, men neemt het werk tegenwoordig mee naar huis. Dit is een teken dat technologie voor sommigen zijn of haar wereld vorm geeft; in principe dus ‘determinisme’.

Vroeger was dit, uiteraard, anders. Maar hoe anders? Hoe was het vroeger ook alweer? Niet 20 jaar geleden, maar zo’n 150 jaar geleden? Alles is zó snel gegaan dat het bijna niet meer voor te stellen is waar we toen gebruik van maakten. In onder andere Nederland werd zo’n 150 jaar geleden bijvoorbeeld gebruik gemaakt van Telegrammen. Dit zijn (meestal) betaalde berichten, die persoonlijk worden bezorgd. Op het begin gebeurde dit via Telegraaf (een verreschrijver), maar naar mate de technologie vorderde werd dit ook mogelijk via bijvoorbeeld de telefoon of radio. Wanneer het woord Telegram wordt opgesplitst betekent het niets anders dan ‘verre brief’. Telegrammen worden tegenwoordig nog weinig gebruikt door de consument door de komst van e-mail, maar toch is het nog niet helemaal verdwenen. Telegrammen hebben namelijk een paar kleine voordelen tegenover mail en/of post. Ten eerste kunnen telegrammen persoonlijk – aan de deur dus – afgeleverd worden en ten tweede kunnen deze – wanneer erom gevraagd wordt – op zondag afgeleverd worden. Dit alles kan wanneer men erom vraagt binnen een half uur.

telegrambrief
telegrambrief

Doordat er bij telegrammen per woord betaald moest worden werden deze vaak zo kort mogelijk te houden. Voor leestekens als komma’s, punten en streepjes werden extra woorden gerekend, ook al stonden deze tegen het woord ervoor aan getikt. Er werd beweerd dat men hierdoor vaak het woord ‘stop’ gebruikte in plaats van bijvoorbeeld een punt. Deze zette men dan tegen het voorstaande woord aan zodat het één woord was, en dus goedkoper. Echter moest men voor het woord ‘stop’ al snel ook extra betalen. Dit had dus al snel geen zin meer.

telegramapparaat
telegramapparaat

Persoonlijk vind ik het erg boeiend om te zien hoe men vroeger communiceerde. Naar mijn mening zijn de uitvinders van de eerste media-uitingen pas échte geniën. Zij maakten het onmogelijke mogelijk. Het is fascinerend om te lezen dat deze telegrammen tegenwoordig nog steeds gebruikt worden. Dat het product altijd maar weer ‘overleefd’ tussen bijvoorbeeld grote e-mail-clients, smartphone-ontwikkelaars en alle andere technologische ontwikkelingen. De uitvinders van deze middelen hebben eigenlijk alleen bestaande vormen ‘vernieuwd’, in mijn ogen. Deze ‘remediatie’ vind ik minder bijzonder dan het ontwikkelen van iets waar nog niemand ooit van heeft gehoord.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s