Toekomstige media

Waar ik jullie vorige week heb helpen herinneren aan een prachtige, vergeten media uiting, ga ik het deze week hebben over een toekomstige, innovatieve vorm van media. Dit is best lastig, omdat er dus nog geen beoordelingen en dergelijke zijn; deze komen natuurlijk pas zodra deze vorm van media gelanceerd is.

Over het algemeen vinden mensen dat het de laatste jaren keihard is gegaan met de ontwikkeling van nieuwe, technologische snufjes. Wel, dit is natuurlijk ook waar. Maar hebben we onze top al bereikt? Of zijn we er zelfs al overheen? Wordt het allemaal weer minder omdat we nu ook ervaren dat het niet louter positieve ontwikkelingen zijn, maar juist ook problemen met zich meebrengt (afluisteren, asociaal gedrag, enzovoort)?

Dit is iets wat nog niemand exact kan weten, het hangt namelijk van veel verschillende factoren af. Echter is het zeker dat het ontwikkelen, inclusief de snelheid van deze ontwikkelingen, nog wel even aan zal houden. Of bepaalde dingen ook succesvol worden is een tweede.. Marshall McLuhan was een mediawetenschapper die zich bezig hield met allerlei ontwikkelingen op het gebied van media. Hij was het die de geschiedenis indeelde in dominante vormen van communicatie. Denk hierbij aan de orale cultuur, de handgeschreven cultuur, de Gutenberg Galaxy (cultuur van gedrukte woorden) en het elektronische tijdperk. Sommigen vinden dat de ontwikkelingen van de afgelopen jaren ook in te delen zijn in een dominante vorm; het digitale tijdperk. Eigenlijk valt dit ook niet meer te ontkennen. De digitale wereld is zo immens geworden, nagenoeg alles gaat digitaal tegenwoordig. De NAO-robot is eigenlijk ook gewoon een digitale vorm van media. Het is dus niet exact te voorspellen allemaal, maar als er iemand was die dit enigszins goed had kunnen voorspellen was het Marshall McLuhan wel. Hij voorspelde bijvoorbeeld het wereldwijde web al 30 jaar voordat het gelanceerd werd, kunnen jullie nagaan wat voor genie McLuhan was.

Marshall McLuhan
Marshall McLuhan

Afijn, één van deze toekomstige vormen van media waar ik het over wil hebben is de NAO-Robot. Dit is een robot, maar niet zomaar één. Deze robot beheerst ‘standaard’ vaardigheden als lopen, kijken (via 2 verschillende camera’s), sporten, enzovoort. Dit zijn vaardigheden die we eerder voorbij hebben zien komen (ikzelf tenminste wel). Daarnaast kan deze robot echter ook spraak herkennen en daar sentiment aan koppelen, lichaamstaal van z’n ‘baasje’ herkennen en helemaal zelf situaties beoordelen en inschatten. Dit laatste betekent dus dat ‘ie zelf kan denken, iets wat een grote stap is in de wereld van robot-ontwikkeling. Het is dus ideaal als hulpje in huis, als een soort van huisdier of zelfs als ‘vriend’ om mee te spelen.

Volgens de oprichter van het bedrijf achter deze NAO-robot, Bruno Maisonnier, maakt de NAO-robot binnen 10 jaar deel uit van ons straatbeeld. Dit is natuurlijk niet geheel objectief, maar het gegeven dat deze robot dus geen opdracht hoeft te ontvangen voor iedere beweging die gemaakt dient te worden, en z’n eigen situaties in kan schatten vind ik veelbelovend. Misschien is het zelfs niet alleen veelbelovend, maar ook een beetje verontrustend. Hoe ver gaat het denkvermogen van deze robot? Deze zal ongetwijfeld verder ontwikkeld worden, dus wellicht wordt ‘ie wel compleet op zichzelf staand.. Vinden wij dit spannend, of gaat dit net iets té ver?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s