Wat is er aan de hand in Kiev?

De laatste weken is het volop in het nieuws: De chaos in Kiev, Oekraïne. Maar wat is er nou precies aan de hand? Waarom zijn deze gigantische, veel te gewelddadige protesten er eigenlijk?

Hieronder een kort overzicht van alle belangrijke gebeurtenissen tot nu toe, om een beter beeld te geven:

Op 21 november zag president Janoekovitsj onverwacht af van ondertekening van het Europese associatieverdrag. Het pact had tot nauwere banden en vergemakkelijkte handel tussen Oekraïne en Europa moeten leiden. De hoop was dat ook de structuren die corruptie en rechteloosheid in de hand werken zouden worden aangepakt.

Drie dagen later vond de eerste grote demonstratie plaats. Tienduizenden mensen gingen met Oekraïense en Europese vlaggen de straat op. Het was het grootste protest in het land sinds de Oranjerevolutie (wiki) in 2004, die uiteindelijk leidde tot een op het Westen georiënteerde regering (die overigens in 2008 viel na onenigheid tussen de pro-westerse coalitiegenoten)

30 november: De oproerpolitie greep hard in. Demonstranten werden bewusteloos geslagen en gearresteerd. Gevolg: nog meer demonstraties, met nog meer deelnemers. Het centrale plein in Kiev bleef bezet.

17 december: De Russische president Vladimir Poetin sloot een overeenkomst met zijn Oekraïense ambtgenoot Viktor Janoekovitsj. Moskou gaf Kiev een enorme korting op de gasprijs en beloofde haar staatsschuld op te kopen.

16 januari: Het Oekraïense parlement nam in een chaotische stemming omstreden wetsvoorstellen aan die het gemakkelijker maakten protesten van de oppositie te onderdrukken. De demonstraties, die wat kleiner waren geworden, zwellen weer aan.

19 januari: Radicale actievoerders mengden zich in het protest. Ze werpen eigen barricades op, los van het al twee maanden bestaande tentenkamp van de antiregeringsbetogers. Er vielen tientallen gewonden.

22 januari: De eerste doden zijn gevallen (NRC.nl, 2014).

doden kiev
doden kiev

Op 22 januari vielen er dus de eerste doden. Op de bovenstaande foto zie je de treurnis, het grote aantal bloemen. Deze foto laat zien dat het massaal was, maar anderzijds is het nog geen schim van alle daden en doden die de laatste weken hebben plaatsgevonden in Kiev. ‘Simpele’ demonstraties zijn een ware revolutie geworden.

opstand kiev
opstand kiev

Op de bovenstaande foto is een vrouw gefotografeerd die de wacht houdt bij één van de vele barricades in de Oekrainse hoofdstad. Ik vind het een veelzeggende foto. De vrouw is dan weliswaar slechts één van de duizenden demonstranten, maar het geeft prachtig weer hoe men ermee bezig is. Het volk heeft er nagenoeg alles voor over om Janoekovitsj af te laten treden.

In beide foto’s is een politieke opvatting natuurlijk in grote mate aanwezig, het gaat natuurlijk om de hele (politieke) malaise in Oekraïne. Vooral de eerste foto is natuurlijk makkelijk te begrijpen, er zijn doden gevallen welke herdenkt worden. Echter zit er nog een veel groter verhaal achter; een politieke revolutie. Het volk wat in opstand komt tegen de president.

De tweede foto kan veel zijn, al is wel meteen duidelijk dat het over iemand gaat die ergens voor op komt. Voor wát precies is er niet aan te zien, maar dat is dus het verhaal wat erachter zit. Dit maakt de foto erg krachtig; één persoon, maar zó veelzeggend.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s