Hoe FC Twente haar identiteit behoudt

FC Twente is een profvoetbalclub uit Enschede. Vele jaren was het een niet al te opvallende volksclub. Men speelde constant in de middenmoot van de hoogste Nederlandse voetbalafdeling; de Eredivisie. De laatste jaren (vanaf 2007 ongeveer) is het echter zeer voorspoedig gegaan met de club. Middels een goed beleid, waarmee een goed fundament werd gebouwd gedurende deze jaren, is men langzaam maar zeker omhoog gekropen. Inmiddels is FC Twente niet meer weg te denken uit de top van de Eredivisie. Men heeft zich weten te nestelen tussen traditionele topclubs als Ajax, PSV en Feyenoord en werd in 2010 zelfs kampioen van Nederland.

Wesley Sneijder; Internazionale - FC Twente
Wesley Sneijder; Internazionale – FC Twente

Het groeien van de club, en het worden van een echte topclub brengt veel veranderingen met zich mee. Er zijn clubs die zich omhoog kopen, maar FC Twente heeft gekozen voor de geleidelijke weg. Op het moment dat het twee seizoenen achter elkaar beter ging is niet alleen de positie op de ranglijst verbeterd, maar ook het beleid van de club. De structuur is in orde, de club wordt geleid door mensen die weten wat ze doen en bovenal niet naast hun schoenen lopen. Dit is eigenlijk over het algemeen de mentaliteit die heerst in Twente, en waar men ook bekend om staat; “Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg”.

Ondanks dat men hier nog wel eens het doelwit is van spot uit andere delen van het land, is men er wel als eerste club in geslaagd zich te nestelen tussen de ‘traditionele’ top 3, iets wat zeer knap is. De echte ‘Twentse’ mentaliteit heeft men dus gebracht naar waar de club nu staat, en dat is iets waar de regio erg trots op is.

Het worden van een topclub heeft echter ook een keerzijde. Vaak verliest een club haar ware identiteit. Spelers uit de regio komen niet of nauwelijks aan bod, spelers komen uit alle uithoeken van de wereld en de binding tussen spelers en supporters verdwijnt razendsnel. Wanneer de selectie van FC Twente van dit jaar naast die uit bijvoorbeeld 2001 wordt gelegd, worden de verschillen direct duidelijk. Men speelt nagenoeg ieder jaar Europees voetbal, en de selectie bestaat uit veel meer internationale spelers.

Sander Boscker - Scoren in de Wijk
Sander Boscker – Scoren in de Wijk

Toch doet Twente er alles aan om de binding met de regio te behouden. Men is maatschappelijk zeer betrokken, en één van de zaken die hiervoor zorgt is Scoren in de Wijk. Met ‘Scoren in de wijk’ richt FC Twente zich op vier aandachtsgebieden: Sport, Gezondheid, Scholing en Betrokkenheid. Alle activiteiten, die men dus in de regio organiseert, zijn hierop gericht. Denk hierbij aan de aanleg van speelveldjes, activiteiten met minder validen en/of kinderen, enzovoort. Dit alles zorgt ervoor dat FC Twente altijd een club van de regio zal blijven, hoe hoog of laag men ook speelt!

Opening speelveld - Scoren in de Wijk
Opening speelveld – Scoren in de Wijk

Bronnen

Scoren in de Wijk. (2014). http://www.fctwente.nl. Geraadpleegd op 16 Maart 2014, van http://www.fctwente.nl/maatschappelijk/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s